Tuz lezzet verme özelliğiyle, besin hazırlama ve saklamada kullanılmaktadır. 12-18 Mart, Dünya tuza dikkat haftasıdır. Dünya Sağlık Örgütü; kalp hastalıkları, yüksek tansiyon, böbrek hastalıkları, şişmanlık ve bazı kanser hastalıklarından korunmak amacıyla günlük tüketilen tuz miktarını 5 g olarak önermektedir. 5 g tuz yaklaşık 1 çay kaşığı tuza denk gelmektedir. Önerilen bu miktar, yemeklere tuz eklemeden günlük yediğimiz yiyeceklerle sağlanabilir. Sodyum besinlerin içinde doğal olarak bulunurken, tuzun içinde de sodyum klorür olarak bulunur. Tuzun içerdiği bir mineral olan sodyum vücudumuz için oldukça önemlidir. Sodyum vücutta asit-baz dengesi, kan basıncı ve sinir sisteminin çalışmasında önemli bir rol oynar. Fakat aşırı sodyum tüketimi çeşitli hastalıklara ve sağlık sorunlarına yol açar. Ayrıca tüketilen fazla miktardaki sodyum, vücutta ödem oluşmasına sebep olur.
Yiyeceklerle alınan fazla miktarda tuz, böbreklerde kalsiyumun emilimini azaltmaktadır. Bu durum böbreklerden kalsiyum atımını arttırır ve osteoporoz riski oluşturur. Fazla alınan tuz, kemik sağlığını bozar.
Fazla Tuz Tüketiminden Nasıl Kaçınabiliriz?
- Zeytin, peynir, turşu cipsler, salamura ürünler, konserveler ve hazır çorbalarda tuz oranı yüksektir. Bu ürünleri tüketmekten kaçının, tüketirseniz de az miktarda tüketmeye veya suda bekletmeye özen gösterin.
- Yemeklere tuz eklemek yerine; baharat, soğan ve sarımsak kullanarak yemeklerin tatlanmasını sağlayabilirsiniz.
-Ketçap, soya sosu, hardal gibi yiyeceklerde tuz oranı yüksektir. Bu yiyecekleri kontrollü olarak tüketiniz.
- Çocuklarınızı az tuzlu besinlere yönlendirin. Tuzu tercih etmek sonradan kazanılan bir davranıştır. Çocuklarınızı tuz konusunda bilgilendirerek, ilerleyen yaşlarda da tuz tüketiminden kaçınmalarını sağlayabilirsiniz.
- Maden suları sodyum içermektedir. Maden suyu tercih ederken, sodyum oranı en düşük olanları satın alarak, vücudunuza daha az tuz almış olursunuz.
Yüksek miktardaki tuz alımı olumsuz sonuçlara yol açsa da, tuzun az tüketilmesi de olumlu bir durum değildir. İyot, vücudumuz için önemli bir mineraldir ve kaynağı tuzdur. Yeteri miktarda tuz tüketilmediği takdirde, büyüme ve gelişme çağındaki çocuklarda; kretinizim, zeka ve gelişme geriliği, her yaştaki kişilerde ise guatr hastalığı görülme riski artar.
Ülkemizde ekmek başta olmak üzere çeşitli besinlerle yüksek miktarda tuz almaktayız. Türkiye’de tüketilen tuz miktarının önerilenin 3-4 katı olduğu bulunmuştur. Bu da toplumumuzda hastalıkların görülme sıklığını arttırdığı için oldukça üzücü bir durumdur.
Etiket okuma alışkanlığı kazanarak içerisinde sodyum miktarı az olan ürünleri tercih etmek, yemeklerin tadına bakmadan tuz kullanmak, sofralarımızda tuzluk kullanmamak ve tuz miktarı az olan besinler tüketerek vücudunuz için sağlıklı alışkanlıklar kazanabilirsiniz.