MUSA Ö. KIROĞLU


Yunus Emre Parkı’nda neler oluyor?


Yunus Emre Parkı, Ünye’de İskele dediğimiz köprünün önündeki tarihi parktır. Tarihi diyorum, çünkü seksen yıllık bir geçmişi vardır. 1940’lı yıllarda yapımına başlanmış, 50’li yıllarda “Park” adıyla hizmete girmiştir.

Bizim 1960’lı yıllardaki çocukluğumuzda bugünkü Motto’nun olduğu yer çocuk oyun alanı idi. Biz sık sık orada salıncağa biner, tahterevallide oynardık. 

Bugünkü adı Pine Sea olan işletme ise o yıllarda Park Aile Çay Bahçesi olarak hizmet verirdi. Gençliğimizin en müstesna alanıydı. Gençlik sohbetlerinin “belini orada kırardık”. Ünye’de canlı müzik programları ilk orada başlamıştı. 

1984 yılında Ünye Belediye Başkanlığına İsmail Cerrahoğlu seçildi. 1985 yılında devlet onu, “gezsin, görsün, tecrübelerini artırsın, uygun bulduklarını gelsin memleketinde uygulasın” diye Amerika’ya gönderdi. Dönüşünde sık sık şunu duydum kendisinden; “Şehirleri şehir yapan meydanları, parkları, cadde ve sokaklarıdır.” 

Nitekim bugün artık aramızda olmayan rahmetli belediye başkanımız İsmail Cerrahoğlu meydan, park, cadde, sokak çalışmasına ağırlık verdi. Orta Çarşı onun eseridir. 15 Temmuz Meydanının bulunduğu alan, etrafındaki 18 metre genişliğindeki caddeler onun eseridir. Belediyenin önündeki bugün Şehitler Anıtının olduğu park onun eseridir. Şehir merkezinde ve mahalle aralarında birçok cadde, sokak, park, çocuk oyun alanı onun eseridir. 

Rahmetli bir de “Park”a el attı. Parkın hemen girişindeki tek katlı Liman Başkanlığı binasını kaldırdı, alanı genişletti, baştan sona bakıma aldı. Peyzaj düzenlemesi yaptı, parkın çehresi değişti, cazibesi arttı. 

Düzenleme sonrası adını da genel ifade olan “Park” yerine daha özel ve anlamlı bir ad olan Yunus Emre Parkı koydu. Bu ad şu anda sahil yolundan İskele’ye giden yolun sol tarafındaki kitabede yazılıdır. 

Ünye, Yunus Emre’nin kabrinin bulunduğu bir şehirdir ve bu ad parka çok yakışmış, herkes tarafından kabul görmüştür. Buna mukabil Ünye Belediye başkanlarından Ahmet Arpacıoğlu da alana Yunus Emre heykeli koydurdu. 

Yunus Emre Parkında çok anlamlı bir çalışmayı da bugünkü Belediye Başkanımız Hüseyin Tavlı yaptı. Parkı, doğu tarafına genişletti, peyzaj düzenlemesini yaptı. Alanda oluşturulan kaideye de Yunus Emre heykelini yerleştirerek, parkın Yunus Emre temasına zenginlik kattı.

Gelelim Yunus Emre Parkı’nda neler oluyor? sorusuna…

Parkın içindeki Yunus Emre Restoran adıyla hizmet veren işletme bu aralar değişime gitti. Ticari işletmedir, gelişmelerin ve şartların gereği yeri geldiğinde kendini yeniler. Nitekim gerek restoran binasında, gerek alanda baştan sona değişiklik yaptı. Bu arada bir de adını değiştirdi, Pine Sea Restoran koydu. 

Bana sorarsanız keşke adı Yunus Emre Restoran olarak kalsaydı. Ama bu bir tercih… Yasalar da işletmelere yabancı ad verilmesine karşı değilse, işletme sahibi adını ne koyarsa koyar… Nitekim Yunus Emre Parkı içindeki bir diğer işletme 1960’lı yıllarda Park Restoran olarak açılmıştı. Sonra İskele Restoran oldu. Şimdiki adı ise, Motto… O da yabancı bir ad… Dediğim gibi bu işletmecinin tercihi, diyecek bir şey yok.

Peki, parkın içindeki işletmelerin adı değişince parkın adı da değişiyor mu?

Bazıları bunu böyle anlamış olacak ki özellikle sosyal medyada, “Yunus Emre Parkı’nın adı değişmiş, yabancı kelimeli bir ad olmuş…” içerikli mesajlar paylaşılıyor. 

Hatta bu mesajları okuduğumda benim de kafam karıştı, kalktım parka gittim Yunus Emre Parkı yazılı kitabe yerinde mi, değil mi? diye baktım. Evet, yerinde duruyor... 

Kısacası parkın adının değiştiği yok…

Hazır bu konu açılmışken parkta belediyemizin de bir düzenleme yapması konusunda kamuoyu isteğini burada dile getirmek isterim.

Diyoruz ya; “Yunus Emre Şehri Ünye”… Bu şehirdeki Yunus Emre varlığını en güzel anlatan alan ise Yunus Emre Parkı. Park’taki Yunus Emre teması da Belediye Başkanımız Hüseyin Tavlı ile önemli bir seviye taşındı. Geriye kalan bir eksik var; parkın adını öne çıkaran bir tak. Şu anda parkın adını ifade eden kitabe çok küçük kalıyor. Kaldı ki bir süredir yazıdaki “P” harfi de düşmüş durumda… 

Önerimiz şu; Sahil Yolundan parka girişte Ünye taşından bir tak yapılması, Yunus Emre Parkı adının bu taka yazılması. 

Bu bir öneri, bu kapsamda başka görüş ve öneriler de olabilir. 

Önemli olan Yunus Emre Şehri Ünye’nin merkez parkındaki Yunus Emre adı bütün görselliğiyle bakanı büyülesin, cezbetsin, kendine çeksin!

 

YAZARLAR

https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593