Şükrü Karaman


Zirvenin gündemi emekli-emekçi

Şükrü Karaman


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Özgür Özel yerel seçimin ardından bugün ikinci kez bir araya gelecek. CHP Genel Merkezinde gerçekleşecek zirvede milyonlarca dar ve sabit gelirlinin içinde bulunduğu derin ekonomik sorunların ağırlıkla ele alınması bekleniyor. 

Yeni anayasa çalışmaları ve siyasette normalleşme gibi başlıkların yanı sıra temmuzda asgari ücrete ara zam ve 16 milyonu aşkın emekli, dul ve yetime refah payı verilmesi CHP liderinin Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan öncelikli talebi olacak.  

Yılbaşında net 17 bin 2 TL’ye çıkarılan asgari ücret, dizginlenemeyen yüksek enflasyondan ötürü beş ayda satın alma gücünü hayli yitirdi. Siyasi irade emekçinin ısrarlı taleplerine karşın 2025 yılı başına dek asgari ücrette artış yapılmayacağını açıklayarak ara zamma kapıyı kapattı. Yeni ücretin ele geçeceği 2025 şubat ayına değin mevcut para ile geçinebilmek olanaksız. Ancak mucize yaratarak ayakta kalabilirler.  17 bin TL ile çarşı pazarın fahiş fiyatları ve yüksek konut kiralarıyla baş etmeleri mümkün değil. 

Her ne denli patronlar şiddetle karşı çıksa da asgari ücrete ara zam kaçınılmazer ne denli patronlar şiddetle karşı çıksalar da asgari ücrete ara zam kaçınılmaz.. Kendileri bu para ile bir ay geçinir mi? Empati yapıp vicdanlarını sorgulasınlar. Hem asgari ücrete ara zam aktif-pasif dengesi bozulan, emekli aylıklarını Hazine’den aldığı yardım ile ödeyebilen SGK’nın prim gelirlerini artıracak. 

Özgür Özel’in zirvede dile getireceği başlıklardan biri de gariban ve umarsız emekli. Temmuzda aylıklarda olası yüzde 25-27 TÜFE oranında artış olacak. 16 milyonluk dev kitle göreceli refah payı da bekliyor. Eğer düzenleme yapılmaz ve refah payı verilmezse kök aylığı 8 bin TL’nin altında olan 3 milyon 666 bin emekli, dul ve yetim temmuzda sıfır zam alacak. Ve 2025 başına dek 10 bin TL ile geçinmeye çalışacaklar. Yazık değil mi ak saçlılara? Neden çocuğunun eline baksın? İnsanca yaşanır bir aylık sonbaharlarında tek istekleri.      

Özgür Özel,  yeri göğü inleten 10 milyona yakın emekçinin, 16 milyonu aşkın gariban kitlenin sesi olarak yakınmalarını  Cumhurbaşkanı’na iletecek. Milyonlar zirveden çıkacak sonuca kilitlendi, ara zam ve refah payı için yeniden umutlandı. Umarız Cumhurbaşkanı Erdoğan bu sese kulak verir. Zira hayat çok pahalı ve dayanılacak gibi değil. 

 “Hem müzakere hem de mücadele” anlayışı ile Cumhurbaşkanı Erdoğan ve diğer parti liderleri ile görüşen Özgür Özel girişimlerinin sonuç vermesi kuşkusuz olumlu. Birinci zirvenin ardından 28 Şubat davası tutukluları emekli generallerin özgürlüğüne kavuşması bunun ilk örneği idi.  Sıra emekli ve emekçiye geldi. 

CHP lideri kuşkusuz diğer kitlenin sorunlarına da dikkat çekecek zirvede. Zaten zor durumda olan her meslekten, her kitleden kişilerin sesi olmaya çalışıyor, hükümete gür sesle bunları haykırıyor. Ana muhalefet partisi lideri olmanın sorumluluğunu fazlasıyla yerine getiriyor. Daha ne yapsın. 

YAZARLAR

https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593