Her insanın dışarıdan gözlemleyebildiğimiz dünyası ve iç dünyası arasında bir KAPI vardır.
Bazen o kapıyı kendisine dahi aralamaz insan. Yüzleşmeye cesareti olmaz iç dünyası ile. Görmezden gelmek, sorunları yok saymak daha kolaydır çünkü... ya da sadece doğru zamanı bekliyordur.
Bekleme süresi uzadıkça yüzleşmeye ve yüklenmeye cesaret edemediğimiz problemler daha ağır gelmeye başlar.
Biz görmek istemedikçe de kendisini farklı şekillerde gösterir bize. Bazen gerginlik, kontrol edilemeyen öfke, bozulan ilişkiler, anlamsız vücut ağrıları...
En risklisi de kişinin kendisi ile ilişkisinin bozulmasıdır...
Tabi ki yüzleşmek zor ve sancılı bir süreçtir. Ama gereklidir de! Daha kaliteli bir yaşam İçin, daha doyurucu ilişkiler için, kendini geliştirmek, kendi yolunda ilerleyebilmek için...
Bazen bu yüzleşme kişinin alacağı karar ve atacağı bir adımla gerçekleşirken, bezen de profesyonel bir destekle mümkün olabilir…
Psikolojik destek sürecinde kişinin o kapıyı görmesine ve aralamasına yardımcı oluruz. Bir kapı aralandıktan sonra sırada bekleyen pek çok kapı daha vardır aslında…
Biz psikologlar için, kişinin psikolojik destek almaya başlama sebebi onun ‘kapı’larından biridir aslında. Kişi bazen mutsuzluk hissi ile gelir, bazen iş ya da ilişki problemleri ile, ebeveynlik rolünü sorguladığı için, kaygı problemleri olduğu için ya da bedensel ağrılar çektiği için, erteleme problemi olduğu için, bazen de değersizlik, yetersizlik gibi duygularla baş edemediği için. Her bireyin kendine has sebepleri olur. Ve bu sebepler onun geçmişte yaşadığı, onu bu noktaya getiren hayat hikayesine açılan bir kapıdır aslında. Psikolojik destek sürecinde de her bireyin o kapıyı aralama şekli farklıdır. Herkesin kendini açma şekli; kişilik yapısı, yetiştirilme tarzı, karşısındakine yeterince güvenmesi, hazır hissetmesi gibi pek çok etkenle şekillenir ve farklılaşır.
Psikolojik destek sürecine başlamak kapının aralanmasıdır esasında ancak bazen ilk kapının ardında pek çok farklı kapı daha bulunur, bunlardan bazıları kolayca açılırken bazıları çok uzun zaman sonra aralanabilir, bazıları da hiç açılmaz. Ancak kişinin açabildiği ya da açamadığı kapıları görebilmesi de sürecin önemli bir parçasıdır. Kendine tanış olabilmek için gereklidir.
Psikolojik destek sürecinde kişinin getirdiği her bilgi, seansta paylaştığı her anı yeni bir kapıdır aslında onun sürecini anlayabilmemiz için. Bazen kapının ardında karşılaştığımız meseleleri birlikte çözümleriz, farklı terapi teknikleri ile çalışırız, bazen de öylece sandığa kaldırır ve yüzleşmek için kişinin güçlenmesini ve hazır hale gelmesini bekleriz.
Hayatımızda olan her insan için de geçerlidir bu kapı meselesi. Şöyle bir bakalım çevremize kimlerin kapısı ne kadar açık, ne kadar görebiliyoruz kapının ardını…