Günümüzde okul müdürünün ayni zamanda lider olmasi beklenir. Eger okul müdürü yöneticilik becerilerinin yani sira liderlik davranislari da sergileyebiliyorsa, okulu mükemmel olarak yönetecegi düsünülebilir.
Bunu zorunlu kilan nedenlerden birisi günümüzde degisimin hizli olmasidir. Bu hizli degisime ancak bir liderlik yaparak ayak uydurabilir. Okullarda degisimin birçok nedeni olmakla beraber bu amaçlari su basliklar altinda toplamak mümkündür.
Degisimin en önemli amaçlarindan birisi hiç süphesiz etkililigi artirmak, verimlilige katkida bulunmak, motivasyon ve memnuniyet düzeyini artirmak olacaktir.
Okul yöneticisinin sahip olmasi gereken temel liderlik alanlari konusunda tam bir görüs birligi yoktur. Sosyal, ekonomik ve teknolojik alanda degisimler okul müdürünün birden fazla alanda liderlik yetenegine sahip olmasini gerektirmektedir. Bu alanda yapilan bir takim çalismalarda okul yöneticisinin sahip olmasi gereken liderlik alanlarini; Vizyoner liderlik, ögretim liderligi, toplumsal liderlik, örgütsel liderlik, etik liderlik, ve kültürel liderlik olarak tespit etmistir.
Lider ve yönetici ayni kisi degildir. Bunlari birbirinden ayiran bir takim özellikler vardir. Bu farkliliklar yönetilenler tarafindan kolayca ayirt edilir. Bir kisi hem lider hem de yönetici olabilir mi? Hiç süphesiz bu iki rolü kendinde birlestiren kisiler daha etkili bir sekilde kurumlari yönetirler. Lider bir kisi ayni zamanda iyi bir yönetici olabilir ama iyi bir yöneticinin her zaman lider olmasi beklenemez.
Okul yöneticisi, plan ve programlarin hazirlanmasinda okulun vizyon ve misyonunu dikkate alir. Günümüzde kamu kurumlari için stratejik planlama zorunlu olup her kurumun planlama yaparken bu durumu göz önünde bulundurmasi gerekir. Okuldaki ögrencilerin ilerlemelerini dikkate alir ve bunlara göre karar verir. Kararlarini bu sonuçlara göre olusturur. Karar verirken tek basina kararlar almaz. Okulda herkesin bu kararlara katilimini tesvik eder. Süreçleri ögrenmeyi kolay kilacak sekilde düzenler. Böyle bir lider okul yönetiminin isleyis ve süreçlerini ögrenmeyi gelistirecek sekilde düzenler. Yeni gelismeleri takip ederek bunlari hayata geçirmeye ugrasir. Yönetsel islemlerde bilgi teknolojilerinden etkili yararlanir. Bu amaçla okuldaki donanim ve araçlari etkili sekilde kullanir. Bunlardan herkesin en iyi sekilde yararlanmasina firsat saglar.
Yöneticilik her zaman uzmanlik, beklenen sonuçlara ulasmak, mesleki bilgi, anlayis ve beceri gerektirir.