Millî Eğitim Bakanlığınca, Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezî sınava hazırlık yapan öğrencilerin çalışmalarına destek sağlamak amacıyla hazırlanan örnek soru ve çözümlü videoları yayınladı. Bu sene LGS 15 Haziran 2025 tarihinde yapılacaktır.
Örnek soru kitapçıklarında Türkçe, matematik, fen bilimleri alanlarından 10'ar soru; T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük, din kültürü ve ahlak bilgisi ile İngilizce alanlarından ise 5'er soru olmak üzere toplam 45 soru yer aldı.
Sorular 8'inci sınıf Türkçe, Matematik, Fen Bilimleri, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ile İngilizce derslerinin öğretim programlarında belirlenen konu ve kazanımlar esas alınarak hazırlanmış.
Örnek sorular, öğrencinin okuduğunu anlama, yorumlama, sonuç çıkarma, problem çözme, analiz yapma, eleştirel düşünme gibi bilimsel süreç becerilerini ölçecek nitelikte oluşturulmuş.
Öğrencilere tavsiye olarak; Türkçe de; test çözerken çok soruya değil kaliteli sorulara yönelmelerini, çalışma ortamlarının dikkat ve odaklarını dağıtmayacak bir şekilde tasarlanmış yerler olmasını, kendilerine düzenli bir çalışma programı oluşturmalarını ve test başarısını artırmanın yolunun çok okumaktan geçtiğini hatırlatıyoruz.
Matematikte; Matematiksel okuryazarlık ve yorum yeteneği geliştirmeleri, temel kazanım konularını tekrar etmeleri, üst düzey denebilecek işlemlere yer vermeleri, sınavın süre sınavı olduğu göz önünde bulundurulursa öğrencilerin işlem ve etkin okuma hızlarını artırmaları gerekmektedir.
Fen Bilimlerde; Öğrencilerin görsel okuma ve teorik bilgiyi bir araya getirecek, şekil üzerinde bilgilerin uygulanması ile çözüme ulaşmasını gerektirecek soruların çözümü ve “sadece görselden çıkarılabilir?”, “kesinlikle doğrudur?” gibi soru kalıplarına dikkat edilmesi gerekmektedir.
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülükte; Öncelikle verilen metni doğru okumaya ve anlamaya yönelmek gerekmektedir. Dersin temel kavramlarına hâkim olmak soruları çözmeyi kolaylaştıracaktır. Konu tekrarları sırasında hangi kavramın hangi olayla ilişkili olduğunu kenara not alarak çalışmak zamanla soruları çözmede hız kazanmanızı sağlayacaktır. Soru köklerine dikkat etmek, olumsuz ifadelerin yanına (-) işareti koyarak ilerlemeniz soruları doğru yanıtlamanızı kolaylaştıracaktır.
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisin de; Okuduğunu anlama ve paragraftan çıkarım yapmaya yönelik soruların yanı sıra kavram bilgisine önem verilmesi gerekmektedir.
İngilizce de: Öğrencilerin sınava hazırlanırken metne dayalı anlam veya sonuç çıkarımlarını yapmasını gerektiren sorulara yoğunlaşması verimli olacaktır. Ayrıca kelime veya ifadelerin anlamını bağlam içerisinde çalışmaları da kelime bilgilerini geliştirecektir.