Bayramlarimiz ülkede ki milli bilinci olusturmasi açisindan son derecede önem teskil ederler.
Maalesef günümüzde gerek milli bayramlarimiz gerekse dini bayramlarimiz amaçlarindan sapmis, bir tatil sekline bürünmüstür.
“Bayram nedir” diye bir soru yönelttigimiz zaman akillara ilk olarak tatil gelir. Evet, günümüzdeki bayramlarin çogu tatil amaçli olarak kullanildigi için bu cevabin verilmesi çok normaldir.
Iç içe huzur içinde ve en önemlisi de birlik dayanismasi içinde yasadigimiz bu günler bizler için oldukça önemli olan bayramin asil amaci insanlardan uzakta tatil yapmak degil, es-dost, akraba ziyaretlerine gidilerek bayram kutlamaktir.
“Iyi seyler düsünürseniz iyi seyler olur. Kötü seyler düsünürseniz kötü seyler olurTüm okuyucularimiz ve hemserilerimizin gönlünden geçen güzel bayramlar olmasi dilegimle Kurban Bayramini tebrik ediyorum.
Ülkece kutladigimiz milli bayramlarimiz ile birlikte iki dini bayramlarimiz vardir. Gerek milli, gerekse dini bayramlarimizin her biri ayri bir anlami ifade eder.
Millî bayramlarimiz, bir ülkede kutlanan ulusal içerikli bayramlara verilen ad olup, Dini bayramlar ise, yeryüzünde yasayan çesitli dinlere, topluluklara ait insanlarin inançlari dogrultusunda kutladigi günlerdir.
Dini bayramlar Ramazan ve Kurban Bayrami iken; milli bayramlar ise 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayrami, 19 Mayis Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayrami, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü, 30 Agustos Zafer Bayrami, 29 Ekim Cumhuriyet Bayrami olarak kutlanmaktadir.
Dini bayramlar, yeryüzünde yasayan çesitli dinlere mensup topluluklarin belli bir tarihte, yilda bir kere bir veya birkaç gün sevinç gösterileriyle ve ayinlerle, ritüellerle kutladigi günlerdir. ... Dini bayramlar, ulusal bayramlardan farkli olarak ay takvimine göre düzenlendiginden her yil 10 gün erken gelirler.
Milli bayramlar ayri anlamlari olan bayramlarimiz olup, her yil kutlanmaktadir.
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayrami
Her yil 23 Nisan'da kutlanan bir milli bayramimizdir. Yilin kutlanan ilk milli bayrami olma özelligi tasimaktadir. 23 Nisan hem Türkiye Cumhuriyeti'nin hem de Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti'nin milli bayramlari arasinda yer almaktadir. Bu milli bayramin önemi ise Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açilmasi ve Türkiye Cumhuriyeti kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün bugünü çocuklara armagan etmesidir. Ilk kez saltanatin kaldirilmasi ile birlikte 1922 yilinda kutlanmaya baslanmistir.
19 Mayis Atatürk'ü Anma ve Gençlik Spor Bayrami
Resmi bayramlarimizdan bir tanesidir. Her yilin 19 Mayis’inda kutlanir. Atatürk'ün Samsun'a Bandirma Vapuru ile çikmasini atfeden bir gündür. Bu bayram Kurtulus Savasi'nin da baslangici olarak kabul edilmektedir. Ayni zamanda 19 Mayis bayrami Türk gençligine armagan edilmis bir bayramdir.
30 Agustos Zafer Bayrami
Yunanlilarin Izmir'den sürülmesi ve düsman isgalinden kurtarilmasini anilan bir bayramdir. 30 Agustos'ta kutlanmaktadir. Büyük Taarruz'un zafere ulasmasi ve Türk yurdunun düsmandan arindirilmasina atfedilen bir gündür. Her yil devlet kurumlarinca kutlanan bir gündür. Hem Türkiye'nin hem de Kuzey Kibris'in milli bayramidir.
29 Ekim Cumhuriyet Bayrami
Cumhuriyet'in ilan edilmesine özel olusturulmus bir milli bayramdir. Cumhuriyet bayrami Türkiye'de 29 Ekim'de kutlanmaktadir. Cumhuriyet bayrami resmi tatil içeren bir bayramdir. Ayni zamanda Türkiye disinda Kuzey Kibris'ta da yine milli bayram olarak kutlanmaktadir.
Demokrasi ve Milli Birlik Günü
15 Temmuz 2016 gününde darbe girisiminden sonra halkin direnisi sonucu elde edilen zafere atfedilen bir gündür. Demokrasi ve Milli Birlik Günü de resmi tatil olan bir gündür.
Müslümanlarin iki dini bayrami vardir.
Bu bayramlar Ramazan ve Kurban bayramidir. Ramazan ve Kurban bayramlari hicretin ikinci yilindan itibaren kutlanmaya baslanmistir. Dini bayramlarin ulusal bayramlardan bir diger farki ise ay takvimine göre düzenlendiginden her yil bir önceki yila göre 10 gün erkene gelir. Bayramin bir önceki gününe arafe deniliyor.
Ramazan Bayrami
Ramazan ayi boyunca farz olunan orucun sonunda kutlanan bayramdir. Seker Bayrami olarak da ifade edilen bu bayramin ilk günü, Sevval ayinin birinci günüdür. Ramazan ayinda sonra yani Sevval Ayi içinde 6 gün oruçlarini tutmanin da çok büyük bir sevabi vardir.
Kurban Bayrami
Hz. Ibrahim Peygamber döneminden itibaren günümüze tasinan ibadeti olan bayramlarimizdan bir digeridir. Bu bayram kurban kesme ibadetinden gelir. Öncelikle Hac vazifesini yerine getiren ve hacda kurban kesilmesi makbuldür. Hacca gidemeyen Maddi gücü elveren Müslümanlarin kestirdigi kurban eti, evine et girmeyen, durumu olmayan kisilere dagitilarak onlarin da et yemeden mahrum birakmadigi yardimlasmanin, hayrin bol oldugu bir bayramimizdir. Bu, Müslümanlar arasindaki dayanisma ve kardeslik duygusu artar.
Dostlugu, asimizi, ekmegimizi, soframizi, sevgimizi ve gelecegimizi, birlik ve beraberligimizi en sicak sekilde hissedecegimiz bir “Kurban Bayrami” yasamamiz dilegiyle herkesi saygiyla selamliyor, saglikli keyifli günler diliyorum.
Okudugum bir Alintiyi da paylasmak isterim:
Japon mimarlardan biri evini bastan asagi yeniliyor. Tamirat esnasinda söktügü kapilardan birinin duvarla irtibatli bölümünde, iç kisminda, iki tahta arasinda sikisip kalmis bir kertenkele görür. Biraz daha dikkatli baktiginda kertenkelenin canli oldugunun farkina varir. Onu oradan kurtarmaya çalisirken bu kez kertenkelenin bir ayagindan duvara çivilenmis oldugu görür.
On yil önce yapilan eve kapisi takilirken disardan çakilan bir çivi, o an kapiyla duvar arasinda bulunan kertenkelenin ayagina isabet etmis olmali diye düsünür Japon mimar. Peki nasil olmustu da bu kertenkele, bir santim bile kipirdayamadigi bu karanlik duvar boslugunda on yildir canli kalmayi basarmisti.
Mimar, tamirat islerini bir kenara birakarak kertenkeleyi izlemeye baslar. Bu kertenkelenin sadece havayla beslenmedigine göre, bunca yil yasamini nasil sürdürebildigini merak eder. Bir süre sonra duvar boslugunda bir hareket olur. Japon mimar, nereden çiktigini fark etmedigi baska bir kertenkele görür. Gelen kertenkele, yerinden kipirdamayacak halde olana agzindan yiyecek tasiyor. Bu kertenkele belki de digerinin annesiydi, belki esi, belki de arkadasi. Kim bilir?
Ama bilinen bir sey var ki aralarinda güçlü bir bag sevgi, birinin bikip usanmadan digerini hayatta tutabilmek için ona yiyecek tasimasina neden olmustu.
Hayat sartlarinin bu sekilde sevgiyi ve sevmeyi unutturdugu bu zamanda, insanlar arasinda böylesi sevgiye rastlamak o kadar zor ki. Allah kimseyi bir baskasina muhtaç etmesin! Ama öyle ki herkese yanibasinda böylesi sevebilen birisini nasip eylesin. Allah bizlere en iyisini degil, en hayirlisini nasip etsin. Okurlarim basta olmak üzere tüm hemserilerimizin Kurban bayrami sevgi ve dostluk içinde geçsin. Saglicakla kalin…