ARİF TAKICI


Çözüm Bulunmasını Gerekli Gördüklerim


Daha önce de bahsetmiştim, Ünye’de büyük camide kılınan her cenaze namazının ardından yaşanan keşmekeşten bahsediyorum. 

Evet, bu sorunun halline yönelik çözüm önerisinde de bulunmuştum, ama maalesef bu basit sorun her nedense maalesef çözülemedi. Bu bakımdan bu konuyu bu yazımda bir defa daha dile getirmek istedim.

Hadise şu: Eskiden Cenaze namazı sonrası cenazenin ardından mezarlığa gitmek isteyen insanlar araçlarını Hükümet Caddesi Büyük camii önünden Han boğazına doğru yolun kenarına bırakırlar ve namaz sonrası cenazeyi takip ederlerdi. Bu yolun Belediyece daraltılması sebebiyle biliyorsunuz artık buna imkân yok. 

Bu bakımdan her namaz sonrası cenazeyi takip etmek isteyenler mecburen sıkıntı yaşıyor stres yönetmeye çalışıyorlar. Yani anlayacağınız bir koşuşturma, keşmekeş yaşanıyor. Tabi o yolun daraltılmasına bir sözüm yok.

Çözüm ne diyebilirsiniz? Çözüm var! Halk bankasının önünden Postaneye doğru gelen cadde çok az kullanılmaktadır. Cenaze saatinde bir trafik Zabıtası Halk bankası önüne, bir trafik zabıtası da postanenin az ötesine rüzgârlı sokağın başına görevlendirilir. Cenazeye gelenlerden cenaze namazı sonrası mezarlığa gidecek olanlar zabıta ya da trafik polisi nezaretinde araçlarını buraya bırakırlar. Namaz sonrası görevli zabıtaların yönlendirmesiyle rüzgârlı sokaktan araçlar tahliye edilir, olay biter.

Böyle bir çözümden ne kimseye sıkıntı gelir, ne şikâyet konusu olur… Tam tersine insanlar memnun olur minnettar kalırlar.

Aslında cenaze konvoyu güzergâhı Saca Mahallesi ya da Fevzi Çakmak Mahallesi tarafınaysa Halk bankası tarafından da araçlar tahliye edilebilir… Yani gidilecek yöne göre her iki yönden de çıkış sağlanabilir. Bu uygulama belli bir süre sürdükten sonra belki araç tahliyesi için zabıtaya da lüzum kalmayacak. Bu konunun çözülmesi basittir, elzemdir.

Trafik: Trafikte bazen şehrin stres üretme merkezleri vardır saç baş yonduran. Sorun basittir ama öylece çözülmek ister. Bu ya anlayış ve idrak ile ya da caydırıcı güçlerin devreye girmesiyle çözülür bilirsiniz.

Bunlardan biri eski Fiskobirlik (reklam olmasın şimdi market olan) yerin önünde tam çınar ağacının olduğu yer… Orada sağlı sollu araç bırakılması sebebiyle meydana gelen darlık trafiği aksattığı için sürücülerin sıkıntı yaşamalarına sebebiyet veriyor. Dedim ya… Bu sorun da ya anlayış kavrayış, idrak kabiliyetiyle çözülecek, ya da uyarıların, sonra da hukukun devreye girmesiyle çözülecek.

Ama bir şekilde çözülmelidir.

Akkuş Niksar Caddesi mi dediniz? 

Evet, İmam hatip Lisesine kadar olan kısımda çözüm bekleyen trafik sıkıntıları yaşanıyor elbette. Ancak bu sorunun ırmak caddesi tarafındaki hukuki çözüm bekleyen yerin resmi sonuca ulaşmasıyla çözülebileceği malumdur.

Irmak caddesinin batı yakasındaki yolda sorun çözüldüğünde, yolun geliş gidişli olmasının fiziki koşullarının yerine getirilmesiyle Akkuş Niksar yolu da rahatlayacaktır.

Stadyum caddesi: Stadyum caddesinin kapalı spor tarafına araç bırakılmasını kısıtlamak üzere belediyece bariyerler konulmuştur… Aynı kısıtlayıcı önlemin stadyum tarafına da uygulanarak stadyum yolunun trafiğe tamamen açık olmasını sağlamak gerekmektedir.

Ünye’de dolmuşların halk otobüsü statüsüne dönüşmesi: Bilindiği üzere büyük şehir olduktan sonra Ordu merkezde dolmuşlar halk otobüsü statüsüne dönüştürülmüş, Büyük Şehir Belediyesince Ünye’de de bu dönüşümün gerçekleşeceği açıklanmıştı. 

O zamandan bu yana Ünye’de dolmuşların halk otobüsüne dönüştürülmesiyle ilgili beklenti soğumaya bırakılmaksızın resmi ve sivil inisiyatifler tarafından zaman zaman dillendirilerek takip ediliyordu.

Bu noktada yapılan çalışmalardan bildiğim kadarıyla bu yıl bu konu halledilecektir İnşallah. 

Kıbrıs Gazisi Abdullah Odabaşı Samsun’da bir özel hastanede akciğer rahatsızlığı sebebiyle tedavi görmektedir. Rabbim Şafi adıyla Gazimize şifalar versin inşallah.

YAZARLAR

https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593