Neredeyse bütün günümüz bir seylerin reklamlarini izlemek, duymak ve görmekle geçiyor.
Insanlar reklama neden ihtiyaç duyarlar? Satacagi, tanitacagi bir ürünün herkes tarafindan bilinmesi ve tercih edilmesi için mi? Olabilir. Bu tür reklamlar eger dogru bilgilerle yapiliyorsa yararlidir. Insanlar ihtiyaçlarini en dogru ve en kolay bir sekilde gidermis olurlar. Kapitalist yaklasimlarla yapilan reklamlarin hiç biri güvenli degildir. Böyle olunca yapilan reklamlarin ne kadari güvenilirdir, bilemiyoruz. Güvenilir reklamlar, garanti süreleri ve firmalarin ciddiyetiyle ölçülebilir ancak.
Birileri piyasaya sürdügü bir ürünü satmak, bunun için de tüketiciye tanitmak mecburiyetindedir. Tüketici kendi menfaatine uygun mali, razi oldugu sartlar içinde satin alir, kullanir veya kullanmaz. Begenirse tavsiye eder, begenmezse tavsiye etmez… Bizim üzerinde durmak istedigimiz reklam, kisilerin sorumlu olduklari vazifelerini yerine getirirken yaptiklari reklamlar… Yani, vazifesi, bunun için görevlendirilmis ve karsiliginda ücret aliyor, buna ragmen ne güzel isler yapiyorum amma, degil mi, havalarini atmaya çalisiyor. Bunu çok dogru bulmadigim gibi etik de bulmuyorum.
Ülkemizde seçim zamani ya da seçimler yaklasirken siyasi partiler, bizi iktidara getirin sunlari, sunlari yapacak, sizlere su kadar ücret verecek, memurlarin maaslarini su kadar artiracagiz, ülkeyi saha kaldiracagiz, iktidardakiler bu memleketi batirdilar, diye seçmeni ikna etmeye çalisiyor. Seçmen bu vaatlerle oyunu veriyor ve bunlari iktidara getiriyor. Belediye baskani hatta muhtar adaylari bile kendilerince bir sürü vaatlerde bulunuyorlar. Aslinda nasil bu kadar cesur olduklarini da anlayamiyorum. Ya yapamazsaniz, bütçeniz, geliriniz buna yetmezse, hatta neden böyle bir sorumlulugun içine kosar adim giriyorsunuz ki… Hiç mi korkmuyorsunuz sorumluluktan; seçmenlerin, sorumlu oldugunuz insanlarin haklarindan, veballerinden… Neyse…
Çevremizdeki büyük reklam tabelalari(birileri bunlara bilbort diyormus) nda, gazetelerde, sosyal medyada ve sokak aralarinda pankartlarla yapilan reklamlar görüyoruz. Özellikle belediyelerin, muhtarlarin ve bir kisim atanmislarin, yaptigi faaliyetlerini bu tür mecralarda reklam etmesi, birilerinin bunlara tesekkür mesajlari yayinlamasi, pankartlarla memnuniyetlerini dile getirmesi ne anlama geliyor? Siz bunlari yapacaginiza dair seçmene söz vermediniz mi? Bunlari yapmak için o makamda degil misiniz? Yaptiklarinizi neden halkin gözüne sokmaya çalisiyorsunuz. Yoksa bu yaptiklarinizi kendi cebinizden harcayarak yapiyorsunuz da o yüzden mi reklam ediyorsunuz? Yapmadiklariniz ya da yapamadiklarinizin sayisi yaptiklarinizdan daha mi az? Zaten bunlari yapmak için yetki istememis miydiniz?
Atanmislar ve seçilmisler vazifelerini layikiyla yapiyorsa isler düzgün gidiyor demektir. Böylece herkes hayatindan memnundur. Görevi olmadigi halde insanlik adina, insanlara hizmet olsun düsüncesiyle ve sorumlulugu dairesinde bir is yapiliyorsa bu durumda bile bunu reklama dönüstürmek dogru degildir. Bir kisi vazifesi disinda bir is veya fedakârlik yapiyorsa bunu Allah(cc) rizasi için yapiyor demektir. Bizim inançlarimizda yapilan iyilik söylenmez… Yaptigi hizmetin reklamini yapmaya çalisiyorsa, bakin bu benim görevim degil ama ben yine de yapiyorum, demek istiyordur ki bu da o kisinin nasil bir karaktere sahip oldugunun ipuçlarini verir. Bir makamin yetkilisi görevini layikiyla yerine getirmisse mükâfati dünyada amirleri; ahirette de Allah(cc) tarafindan eksiksiz ve belki de misliyle verilecektir. Hem görevini yapip hem de yaptigin bu isi basa kakar gibi anlatmanin, reklam etmenin bir anlami yok sanirim. Bunun hesabini da Allah(cc) soracaktir herhalde... Bu gün degilse bile yarin…
Atanan da seçilen de bir hizmet için ortaya çikmis ve bu hizmeti çok iyi yapma iddiasindadir. O halde görevini layikiyla yapmali herkes. Yapilan is dogruysa ve hakkiyla yapilmissa bunu insanlarin gözlerine sokmanin bir anlami yoktur. Sen bir iyilik yapmissan denize at; balik bilmezse Halik bilir. Isini en güzel ve iyi sekilde yapip gerisini Allah(cc)'a havale etmelisiniz.
Her kim ki yönetici durumundadir ve sorumlulugunun farkindadir; o zaman müsterih olmali, vazifesini Allah rizasi için yapmalidir. Sorumlu olan görevlilerin niyeti hayirsa yapilan her isin sonu da hayirli olacaktir. Bu kisiler, durumlarini gözden geçirmeli; hâkim mi yoksa hâdim mi olmuslar muhasebesini yapip akibetlerinin hayirli olmasi için de Allah’a bol bol dua etmeliler vesselam...