Merhabalar,
Bugün sizlere düşüncelerden bahsetmek istiyorum. Kişilerin geçirdiği günün yoğunluğuna göre zihin her gün ortalama 60.000 ile 80.000 arasında düşünce üretmektedir. Bu düşünceler bilinçli ve bilinçsiz bir şekilde olabilir. Davranışlarımızın büyük bir çoğunluğunun temelinde de bu düşünceler vardır. Farkına varılmayan ve kalıplaşmış düşünceler ise yanlış kararlar almamıza sebep olurken kararımız sonucunda günümüz kötü geçebilir. Düşüncelerimizin farkına varmak ise zihinsel ve ruhsal sağlımızı olumlu yönden etkiler. Düşüncelerimizin farkına varmamıza yardımcı olan tekniklerden biri de Sokrates’in 3 filtre tekniğidir. Gelin Sokrates’e kulak verelim ve bu tekniğe daha detaylı bakalım.
Bir gün bir tanıdığı büyük filozof Sokrates’e rastladı ve dedi ki, “Arkadaşınla ilgili ne duyduğumu biliyor musun?”
“Bir dakika bekle” diye cevap verdi Sokrates. “Bana bir şey söylemeden evvel senin küçük bir testten geçmeni istiyorum. Buna ‘Üçlü Filtre Testi’ deniyor…”
“Üçlü Filtre?”
“Doğru,” diye devam etti Sokrates. “Benimle arkadaşım hakkında konuşmaya başlamadan önce, bir süre durup ne söyleyeceğini filtre etmek, iyi bir fikir olabilir.
Birinci filtre ‘Gerçek Filtresi’: Bana birazdan söyleyeceğin şeyin tam anlamıyla gerçeği yansıttığından emin misin?”
“Hayır,” dedi bir süre duraklayan adam… “Aslında bunu sadece duydum ve…”
“Tamam,” dedi Sokrates. “Öyleyse, sen bunun gerçekten doğru olup olmadığını bilmiyorsun.
Şimdi ikinci filtreyi deneyelim; ‘İyilik Filtresi’. Arkadaşım hakkında bana söylemek üzere olduğun şey iyi bir şey mi?”
“Hayır, tam tersi…”
“Öyleyse,” diye devam etti Sokrates. “Onun hakkında bana kötü bir şey söylemek istiyorsun ve bunun doğru olduğundan emin değilsin. Fakat yine de testi geçebilirsin, çünkü geriye bir filtre daha kaldı.
‘İşe Yararlılık Filtresi’. Bana arkadaşım hakkında söyleyeceğin şey benim işime yarar mı?”
“Hayır, gerçekten pek işine yaramayabilir…”
“İyi,” dedi Sokrates derin bir nefesin ardından. “Eğer, bana söyleyeceğin şey doğru değilse, iyi değilse ve işe yarar, faydalı bir şey de değilse bana niye söyleyesin ki?
Gelin beraber Sokrates’in arkadaşına yaklaştığı gibi biz de düşüncelerimize yaklaşalım. Karar almadan, harekete geçmeden önce düşüncelerimiz bize neler söylüyor biraz kulak verelim.
İlk olarak düşündüğüm şey gerçek mi yoksa bir yanılsama, tuzak mı? Bana düşüncelerim doğru, gerçekçi bir şekilde mi yaklaşıyor bir bakalım.
İkinci olarak düşündüm şeyler bana iyi geliyor mu? Bana iyi hissettiriyor mu? Yoksa beni bunalıma, strese sokup kaygılandırıyor mu?
Son olarak ise düşündüğüm şeyler gerçekten de zaruri, faydalı düşünceler mi? Yoksa bana bu düşünceler bana zarar mı veriyor?
Önemli kararlar almadan önce bu 3 filtreyi uygulamaya özen gösterilim. Eğer düşüncelerimiz gerçekçi değilse, iyi hissettirmiyorsa ve bize ve çevremize faydalı değilse harekete geçmekte acele etmeyelim. Bir sonraki yazımız da görüşmek üzere…
Hüseyin SAKA
Klinik Psikolog
Ünye Neva Psikoloji