Bu yaklasim ilk olarak Japonya’da ortaya çikmistir. Toplumun; sosyal hayati, kültürel yasami ve egitimi gibi her alanini kapsayan teknolojik, yenilikçi ve en önemlisi “sürdürülebilir” degisimleri hedeflemektedir. Teknolojinin insan yasamini gerçekten her alanda kolaylastirmasini ve sorunlara pratik çözümler sunmasini vaat eden bir toplum modelidir.
Bunu da dijital dünya ve fiziksel dünyanin birbirini tamamlayacak sekilde tasarlanmasi yolu ile çözmesi beklenmekedir. Burada bahsedilen “dijital dünya” robotik, arttirilmis veya nesnelerin interneti gibi teknolojileri ve hali hazirda kullandigimiz interneti kapsamaktadir. Elimizdeki telefonumuzu gösterip “her sey bunun içinde artik!” dediginizi hatirliyor musunuz? Peki, her seyin onun içinde oldugundan emin miyiz? Aslinda tam olarak degil.
Iste toplum 5.0 yaklasimi her seyin gerçekten de “onun” içinde olmasini saglamayi planliyor. Iyi de biz zaten endüstri 4.0 ve “Enformasyon” çagi içerisinde oldugumuz için teknoloji sayesinde sorunlarimizi çözmüyor muyuz? diye sorabiliriz. Iste Toplum 5.0 modelinin vaat ettigi degisim nedir sorusuna cevap olarak.
Toplum 1.0 avci, toplayici oldugumuz zamanlari tanimlarken toplum 2.0 insanlarin tarim yapmaya basladiklari dönemi tanimliyor. Toplum 3.0 ise tahmin edebileceginiz gibi makinelerin ortaya çikisiyla endüstri döneminin baslamasini anlatiyor. Toplum 4.0 nedir? O da suan içerisinde bulundugumuz enformasyon çagi olarak nitelendiriliyor. Ve toplum 4.0’dan toplum 5.0 dönemine geçis yapacagimiz düsünülüyor.
Nesnelerin internetinden tutun da yapay zekâya, robotlar ve büyük veriye kadar varan kaynaklari toplumun iyilestirilmesi, sürdürülebilir olmasi için gelistirmek ve kullanmak amaçlanmaktadir. Elimizdeki teknolojiyi dogru tekniklerle dogru ihtiyaçlari karsilamak için kullanabiliyor muyuz? Elimizdeki teknolojik sermayenin hala daha girmedigi alan, çözemedigi sorun var mi? diye sormamizi gerektiriyor. Toplum 5.0 ‘in dünyaya getirmesi gereken degisikligi saglik, altyapi, finans, ulasim ve egitim gibi alanlarda bekleniyor.
Egitim ve toplum birbirinden ayrilamaz. Durum böyle olunca her ne kadar derslerde veya okul genelinde bilinçli ve yeterli teknoloji entegrasyonunu yaymaya çalisiyor olsak da egitimin Toplum 5.0 ile baglantili olmasi gerekir.
Degerlerin ön plana çiktigi, ileri teknolojilerin kullanilarak ögrenme mekânlarinin sinirsizlastirildigi, ögrenmenin çesitlendirildigi, herkese uygun hale getirildigi bir egitim sistemi öngörülüyor. Yine de burada siralanan maddeler egitimcilerin 21. yy. ‘in basindan beri vurguladiklari önemli noktalardir.
Öyleyse toplum 5.0 bize ayni egitim hedefini mi sunuyor? Cevabi haftaya.