EREN TOKGÖZ


Ünye Limanı


Okunup dikkate alinir mi bilmem, ancak düsündüklerimi paylasmak istedim. Vatanimizin üç tarafidenizlerle çevrili olmasi nedeni ile geçmiste deniz ulasimini çok aktif kullandigimiz bilinen bir gerçek. Deniz tasimaciligini yenilikçi ve bilimsel yöntemlerle gelistirilerek aktiflestiremedik.Biz Ünyegillerin taktigi isim ile anilan Amerinak develerinin (skreyper) gelmesi ile birlikte, Karayolu yapiminin körüklenerek hiz kazanmasi denize yatirimin önem ve aktifligini kaybettirdi yillar içinde. Epeyce uzun yillardir yolcu tasimaciligi bile yapilmiyor.

            Ülkemizde Iskenderun, Mersin, Izmir, Bandirma, Tekirdag, Istanbul, Kocaeli, Zonguldak, Samsun, Trabzon, Rize ve Hopa konteyner limanlarimiz olarak sayilabilir. Ülkemizin en büyük konteyner limani Mersin limanidir. Samsun limani dâhil olmak üzere Dogu Karadeniz konteyner limanlari kapasite kullanimlari Sn. Sengörür ve Sn. Esmer’in Karadeniz arastirmalari isimli çalismalarinda görülebilir.

Samsun ve Trabzon limanlarinin standardi yüksek D100 karayolundan dogu sinir komsu devletlerine ulasmalari çok kolay. Yillar içinde atil kapasitelerini doldurmalari halinde çok az yatirim maliyetleri ile kapasite artirmalari kisa sürelerde mümkündür. Rizeport ve Hopaport tesislerinden Artvin üzeriden komsu ülkelere ulasimda oldukça rahattir.  Ünye’de yapilmasi düsünülen Ünyeport bu imkânlara sahip degildir. Ünye limanindan D100 yoluna standardi yüksek bir yolla ulasabilmesi için birim maliyeti artiracak büyük yatirima ihtiyaç vardir.

            Ünye Limani Balikçi barinagi olarak projelendirilmis olup, ancak yapim asamasinda Ünye çimento fabrikasi tarafindan ana mendirek üzerine insasi saglanarak 7 metre derinlikteki rihtim ile liman adini kazanabilmistir. Ana mendirek üzerindeki yükleme bosaltma rihtiminin kullanimi 49 yil süre ile Ünye Çimento fabrikasina aittir. Konteyner gemileri için gerekli su derinligi 20mdir.  Bu derinligi saglayacak mendirek, mevcut ana mendiregeparalel olarak yildiz karayel yönünün kaçinci 100 metrelerinde insa edilebilecek. Buradaki zemin insa edilecek mendirek dolgusu agirligini tasiyabilecek tasima gücüne sahipmi. Yirmi metre derinlik elde etmek yapilacak mendirek dolgusuna yetecek agirlikça siniflandirilmis tasin saglamligi ve cinside önemsenmelidir. Geçtigimiz yillardaKaradenizde olan Kestane karasi firtinasinin bazalt kayadan yapilmis Giresun limani ana mendiregini yikmasini ve tashaneden getirilen kalker tasi ile insa edilen Ünye limaninin hali önemle dikkate alinmalidir.  Çakma uç kazigi ve fore kazik imalatlarinin ciddi bir maliyet oldugunu da hatirlatmak isterim.

            Ünye’miz için proje fikri güzel olmasina çok güzeldir, ancak; Pazar analizi, teknik analiz ve finansman analizini içeren kapsamli bir çalismanin da oldugunu ummak istiyorum. Bilgisayarda hazirlanmis görsel sunumunun arkasinda; yetkin bir su yapilari proje bürosunda Mühendislerin hazirlanmis ve labaratuvarda test edilmis projenin de olduguna inanmak istiyorum.

Karada yapilacak sinirli alan, konteyner elleçleme hizmetlerine degil ancak ve ancak kalici konteyner depolamaya hizmet edebilir. Ünye Atik konteynerlerin depolanacagi yer olmasin. Gazetelerde okuyor, dijital platformlarda izliyoruz. Karadeniz de basibos gezen konteynerlerden haberler yapiliyor. Yüzenleri görebiliyoruz, denizin dibinde yatanlar var yok bilmiyoruz. Süphelenmelerim Vatan sevgisinden, doga sevgisinden, Ünye sevgisinden..Korkuyorum güzel Ünye !..

“Dörtnala gelip uzak Asya’dan

 Akdeniz’e bir kisrak basi gibi uzanan

 Bu memleket bizim”(alinti)

YAZARLAR

https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593