EREN TOKGÖZ


Ünye Belediye bahçesi


 Ünye Çimento fabrikası da yoktu, yeni sahil yolu da inşa edilmemişti. Karayolları Ünye bakım evinin yerindeki üç göz odadan oluşan Nafia evinin karşısından sağa dönülür ve Cevizdere ırmağı üzerindeki tek şeritli köprüden geçilerek Fatsa yoluna revan olunurdu. Cevizdere den Burun ucu (Buruncu) camisine kadar olan bölümde yer yer deniz doldurularak, yer yer de toplu yıkımlar yapılarak yeni karayolu oluşturuldu. Bu yıkımdan Ada ile top yanı kısmen kurtuldular.

Kireç burnu kumluklarını, eski iskeleyi, motor ve çapar çekek yerini, park restoranın önünden başlayıp yalı kahvesi dere menfezine kadar uzanan kesme taştan rıhtımı, Burhan bey (efsane öğretmen)  evine  kadar olan muhteşem evleri, deniz içi yalılarını, Giresun kayalıklarını, ada dan sonraki  İlyasoğulları yalısını, Bekir usta yalısını, Balıkçı Memiş kaptanın evini, Ali Akkuş’un oturduğu Taş yapı Rum evini,  eski Belediye Başkanlarımızdan Şükrü Ellibeş ve kardeşi Hasan Ellibeş ile yeğenleri Rafet Ellibeş’in (Aga Rafet) Oturduğu deniz üstü köşkleri ile birlikte  Ellibeş ailesinin çömlek fabrikası  ve fırınını, cami önü yalısını yürekleri ve yaşanmışlıkları yaka yaka yıktı geçti yeni yol. Ada yaşatılıyor, çakmak kayalar, cami önü voltası, Bekir usta voltası, İlyasoğulları voltası denizin kucağındalar bugün. Kale bozuğu (galabuzu) 1970 yıllara kadar yaşıyordu , Tarabya oteli benzeri otel yapma sevdasına kurban gitti.

                Ünye parkı da yeni iskelenin yapılması ile  birlikte oluşturulan dolgu üzerinde şekillendi. Ünye parkının ilk yıllarına ait bir fotoğrafı Ünye Belediyesine hediye etmiştim. Büyütülerek Başkanlık katı bekleme salonuna asılması  ile anıyı yaşatıyorlar. Bu vesile ile  Belediye Başkanı  Sn. Hüseyin Tavlı ya teşekkürlerimi sunuyorum. Nereden  nereye !. Beraber büyüdük fıstık çamı ağaçlarımızla, kırk ikindiler sağanaklarından korudular bizi. En büyükleri atmış beşli yaşlarda. Kolları dalları kırpılıp budansa da   yaşamaları devam ediyor. Kim kesti ye kurban edilenler de oldu. Yüreğime mıh gibi çakılı acıdır, kim vurduya gittiler. Sonraki yıllarda At kestaneleri ile ihya edildi parkımız.

Yeni oluşturulan park alanları ile bütünleştirilerek ticari birimlerin olmadığı, şehir mobilyaları, kanepe ve koltukları ile donatılmış, dama ve satranç yer masaları (Belgrat da Sava nehri kenarındaki parkta görmüştüm), acı su sebilleri ile bezenmiş, modern ve tertemiz tuvaleti olan, betondan arındırılmış, Anne ve Babaların bebek arabalarını gezdirebileceği, çocukların koşup oynayabileceği, yaşlı  ve genç Ünyelilerin huzur bulacağı Ünye Belediye bahçesi için adım atılmalıdır. Sn. Belediye Başkanı ve Belediye Meclis üyeleri bu sesi duyun lütfen.

Ünye de 1869 yılında Belediyecilik yapıldığı bilinmektedir. İlk Belediye Başkanı Mustafa Kapudan dır. “Belediye Bahçesi” ismi Ünye de ilk oluşturulan yeşil alana verilen isimdir.

                “Görmemişsen Ünye’yi, gördüm deme Dünya’yı”

 

YAZARLAR

https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593