FATMA CANBULAT ERDEM


Birlik Olmak


“Zayıflar asla affetmez. Affetmek güçlü olanın özelliğidir.” Mahat Magandhi

 

Tasavvuf Araştırmacısı ve Yazar Hasan Kerim Güç’ün kitabı “Yolda Bir Kuşa Rastladım” da okumuştum bu şahane sözü. 

 

Farklı kültürden farklı düşünceden insanların aynı topraklarda barış içinde ve anlayışla yaşayabilmesi mümkün olabilecekken, ayrıştığımız ve birbirimize düşman edilmeye çalışıldığımız bugünlerde kitabı tekrar elime alıp okudum. Unuttuğumuz erdemleri hatırlamak için; içimize dönmeyi, güzel kitaplar okumayı, ruhumuza iyi gelen müzikleri dinlemeyi öneriyorum.

 

Kitapta Simurg’un hikayesi anlatılıyor; bir yolculuk hikayesi, kendinden kendine yolculuk. Her biri ayrı özellikte binlerce kuş, yedi vadiden geçiyor, her vadiden geçerken kin, nefret, kötülük gibi özellikleri olan kuşlar eleniyor, saf bilinçle ve güzel erdemlerle donatılmış; hüt hüt kuşu, kırlangıç, keklik, ebabil, turna, baykuş, karga, tuti gibi toplam 30 kuş Simurg’u oluşturuyor. Tasavvufta çok önem verilen; iyilik, ahenk, fedakârlık, geçicilik, hizmet, idrak, şefkat, adalet, birlik ve samimiyet gibi erdemlere sahip bu kuşlar.

 

Hasan Kerim Güç ile yaptığımız söyleşiden;

 

Simurg'da gördüğümüz, farklılıkların birliği. Farklı dinlere, dillere, coğrafi özellikleri sahip olmasına rağmen bir arada yaşayabilmeli insan oğlu. Çünkü temel olarak tek arketipten geliyoruz. Nasıl Simurg tüm kuşlar için bir arketip ise, bizde de Âdem yani Kâmil insan. Hepimiz aynı kökün parçası olmamız itibariyle de teorik olarak, beraber yaşam haklarına ve düşüncelerine saygı göstermek suretiyle bir araya gelebiliriz.

 

Ayrıca bir diğer özellik de, bir araya gelen grupların pozitif değerlerini gurubun içerisinde herhangi bir bireyin kullanabileceği. Dolayısıyla birlik olmanın getirmiş olduğu müthiş bir güç ve sinerji işin içerisine giriyor. Tabi gönül ister ki, bütün bunların gerçek hayatta insanlarda uygulanabilmesi. Önce olayın felsefesini iyice anlamak gerekiyor.

 

Tasavvuf diyor ki, bu işin kolay tarafı yok, bunun tek bir şartı egonun senin hâkimiyetin altına girmesi. Bu makamlara erişebilmiş insanlarda gördüğüm özellik egolarını tamamen yenmiş olmaları. Egolarını yenmeden buradan çıkış yok. Peygamber Efendimiz egosu en düşük olan bir insan, gölgesiz insan derler. Ego azaldıkça gölgesi biter derler. Gölgesi olmayan tek insan Peygamber Efendimizdi. Egosunu sıfırlayan insanlar istikrar sahibi insanlardır. Dengede daimî kalmak önemlidir. Annem söyler ‘istikrar mucizedir.’ Cemalnur Sargut

şirâze.

 

Ciltli kitapların sırt kısmında bulunan ve

yaprakların düzgün durmasını sağlayan ince

şerit. Pehlivan kispetinin paçası. Dilimize 

Farsçadan geçmiş olan kelime, mecazen de

düzen ve düzgünlük anlamlarından kullanılır.

 

“Her şeyin bir çaresi vardır. Fakat insan bozuldu

mu, bunun çaresi yoktur. Sen cilt yapıyorsun;

şiraze nedir bilirsin. Bizde insanoğlu şirazesiz

kalmış. Hayat onun için ahenksiz, birbirini

tutmayan, günün hayatına cevap vermeyen bir 

yığın ölü kıymetler tarafından idare ediliyor.”

 

Ahmet Hamdi Tanpınar

Garip Bir İhtilâlci

YAZARLAR

https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593