HÜSEYİN SAKA ( Klinik Psikolog)


Kısa Bir Mola (2)


"Mutsuzluğun birincil sebebi içinde bulunulan durum değil, sizin bu durum hakkındaki düşüncelerinizdir."

Eckhart Tolle

Zaman zaman farkında olmadan düşüncelerimizin karanlığında boğuluyor gibi hissedebiliriz. Düşünceler düşünceyi doğurur ve düşünce yolculuğumuz başladığımız yerin çok uzağında bitmiştir. O anlarda kendimizi oldukça yorgun hissedebiliriz. Düşüncelerin yoğunluğu ve karmaşıklığı farkında olmadan yormuştur bedenimizi ve ruhumuzu. Bu duyguları yaşadığımız anlarda düşünce yoluculuğundan ana dönmek tam da ihtiyacımız olan şeydir. Gelin hep birlikte ana dönüş yapmak ve rahatlamak için talimatları takip ederek kısa bir egzersiz yapalım. 

Şimdi rahat bir yere oturun ve burnunuzdan yavaşça derin bir nefes alın ve ağzınızdan yavaşça bırakın. Birkaç dakika boyunca derin nefes almaya devam edin. 

Alnınızı buruşturun, gözlerinizi sıkıca kapatın, dişlerinizi sıkarak çene kaslarınızı gerin. Sonra tüm bu kasları gevşetin. Yüzünüzdeki rahatlamayı hissedin. 

Başınızı öne, arkaya ve yanlara doğru yavaşça hareket ettirin. Omuzlarınızı yukarı kaldırarak gerin ve sonra bırakın. Boynunuzdaki rahatlamayı hissedin. 

Ellerinizi yumruk yapın ve kollarınızı gerin. Ardından kollarınızı gevşetin ve yanlarınıza bırakın. Kollarınızdaki rahatlamayı hissedin. 

Göğsünüzü şişirerek nefes alın ve sonra yavaşça bırakın. Göğsünüzdeki rahatlamayı hissedin.

Karnınızı içeri çekerek kaslarınızı gerin ve sonra gevşetin. Karnınızdaki rahatlamayı hissedin.

Sırtınızı kamburlaştırın ve omuzlarınızı öne doğru getirin. Sonra sırtınızı düzeltin ve omuzlarınızı geriye doğru açın. Sırtınızdaki rahatlamayı hissedin.

Bacaklarınızı gererek ayak parmaklarınızı yukarı doğru esnetin. Sonra bacaklarınızı gevşetin ve ayak parmaklarınızı aşağı doğru bırakın. Bacaklarınızdaki rahatlamayı hissedin.

Ayak parmaklarınızı büzüştürün ve ayak tabanlarınızı gerin. Sonra ayak parmaklarınızı açın ve ayak tabanlarınızı gevşetin. Ayaklarınızdaki rahatlamayı hissedin.

Şimdi yavaşça sırasıyla tüm vücudunuzu tarayarak gergin hissettiğiniz bir yer varsa oraya odaklanın ve orayı gerin. Sonra yavaşça orayı gevşetin. Gevşemenin rahatlığını hissedin.

Son olarak birkaç dakika daha burnunuzdan yavaş ve derin nefes alıp ağınızdan vererek egzersizi sonlandırın. 

Peki şimdi nasıl hissediyorsunuz? Bu egzersize “progresif gevşeme egzersizleri” denir ve insan vücudundaki büyük kas gruplarının istemli, düzenli gevşetilmesi ile bedenin bütününde gevşeme sağlayan bir yöntemdir. Umarım sizler için de keyifli ve faydalı olmuştur. Huzurla ve sağlıcakla kalın. 

Hüseyin Saka 

Klinik Psikolog

 

 

YAZARLAR

https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593