HATUN ÖZTÜRK


Karadeniz’in Yöresel Yemek Şöleni’nde kuymak lezzeti…


Hadi sizlerle Karadeniz’in Yöresel Yemek Şölenine kısa bir lezzet turuna çıkalım…

 “Karadeniz’in neyi meşhur?” sorusuna verilecek birçok yanıt var biliyorum ama yine de Karadeniz’in yemekleri bu soruya en sık verilen yanıtlar arasında… Karadeniz, doğası kadar yemekleri ile de büyüleyici bir etki yaratıyor insanlarda…

Bölgenin coğrafi yapısını, iklim şartlarını ve elbette yaratıcı halkının karakterini taşıyan eşsiz Karadeniz yemeklerinin lezzetini dünya biliyor.

Deniz mahsullerinden, endemik bitki örtüsüne birçok lezzetiyle damaklarda buluşan Karadeniz Mutfağından farklı lezzetleri denemek isteyenlere dört mevsim farklı alternatifler sunabiliyor. 

Karadeniz’in meşhur yemekleri arasından sizin tercihiniz hangisi olacak, hangi lezzet sizi Karadeniz’e, lezzet turuna doğru yola çıkaracak? Rotanızı henüz Karadeniz’e, Karadeniz yemek kültürü keşfine çevirmediniz mi? Haydi birlikte Karadeniz’e özgü yemekler keşfimizi başlatalım…

*Karadeniz Lahana Çorbası

Karadeniz yemekleri karalahananın çeşitli kullanımlarını kapsayıcı bir özelliğe sahip; Karadeniz lahana çorbası da Karadeniz lezzetleri dendiğinde akla ilk gelenlerden. Hem doyurucu, hem de benzersiz bir tada sahip.

Zengin malzemelerin kullanımı karalahana lezzetini bastırmak bir yana, ön plana çıkarıyor. İç ısıtan, tadı damakta kalan ve hızlıca tüketilen bir kase çorba isterseniz siz de rotanızı Karadeniz’e çevirebilirsiniz.

*Hamsi Pilavı

Karadeniz’den çıkan taze hamsiler Karadeniz yemeklerinde sıklıkla kullanılıyor ve her bir kullanım kendi lezzet aurasını yaratıyor. Ama Karadeniz usulü hamsili pilav yok mu! İşte bu lezzetin efsanevi olduğu biliniyor. Hamsi filetolar, bölgeden toplanan taze yeşillikler, pirinç ve özenli bir hazırlık; sonuç tek kelimeyle enfes oluyor. Haliyle hamsili pilav hayranları Karadeniz’den uzakta olsalar dahi bu lezzetten kopamıyor.

*Karadeniz usulü Karalahana Sarması

Karalahananın benzersiz aromasını barındıran bu sarmayı bir kez denediğiniz takdirde ağzınızda kalan o benzersiz tadı özlemeniz işten bile değildir. Bu kadar meşhur olmasını tesadüfle açıklamak mümkün mü

*Fasulye Kavurması

Fasulye kavurması Karadeniz yöresine özgü en meşhur lezzetlerden biri. Tadı hem akıllarda, hem de damaklarda kalıyor. Üstelik hem doyurucu hem de hafif. Dolayısıyla “bir tabak daha” diye seslenen iç sesinizi susturmanız gerekmiyor. Her versiyonu sağlıklı, her versiyonu baharatlarla zenginleştirildiğinde ayrı bir şölen vadediyor.

*Hınkal

Karadeniz yemekleri dünya mutfağı ile kıyaslanabilecek bir zenginliğe ve lezzete sahip! Bakınız hınkal, ilk bakışta Çin mantısını andıran bu iri yapıdaki mantı, hem kıymalı hem de patatesli hazırlanabiliyor. Yumuşacık… Yoğurtsuz yenmesi onu Türk mutfağının imzalarından olan mantıdan da ayırıp benzersiz kılıyor. 

*Karadeniz usulü Kuru Fasulye

Karşınızda Karadeniz yöresel yemekleri içinde en çok müdavime sahip olanlardan biri; Karadeniz usulü kuru fasulye! İspir fasulyesi ile pişirilen bu yemeğe kuşbaşı doğranmış etler benzersiz bir lezzet katıyor. Tek başına sofranın yıldızı haline gelmesi ile pişmesi aynı zamana denk geliyor. Yanında turşu ve pilav da varsa, değmeyin keyfinize!

*Trabzon Usulü Kuymak 

Kimine göre muhlama, kimine göre kuymak. Adı değişse de tadı asla değişmeyen muhteşem bir lezzet. Karadeniz mutfağının eşsiz lezzeti kuymağın tereyağına ekmek banacak, çektikçe uzayan peynirini izlerken zevk alacaksınız. Dünya’nın 8. harikası olmaya aday kuymak kahvaltılarınızın vazgeçilmezi olacak. 

Evet bu kadar Karadeniz’in lezzetlerinden bahsetmişken hadi birinin tarifini verelim sizlere…

Karadeniz tarafına giden herkesin yemeden dönmemesi gereken kuymağı evlerinizde de rahatlıkla yapabilirsiniz. 1 kere denedikten sonra kahvaltı masalarınızda gözleriniz hep onu arayacak. Karadeniz’in armağanı kuymağı biz çok seviyoruz, tadına bakıp da sevmeyen de yoktur sanırım. 

Kuymak nasıl yapılır? Merak ediyorsanız buyurun tarifime. Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun.

 

Malzemeler

2-4 Kişilik tarif için 10dk Hazırlık, 10dk Pişirme

  • 4 yemek kaşığı mısır unu
  • 2 su bardağı su
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 kase kadar telli peynir, imansız peynir ve kaşar peyniri karışımı
  • Tuz (peynirlerin tuz oranına göre istediğiniz ölçüde)

 

Tarifi nasıl yapılır?

  1. Bakır ya da teflon tavaya 2 yemek kaşığı tereyağını koyup eritelim.
  2. 4 yemek kaşığı mısır ununu ve tuzu ekleyip unumuzu kavuralım.
  3. Hafif rengi dönüp kokusunu verince 2 su bardağı soğuk suyumuzu da yavaş yavaş ekleyelim.
  4. Topaklanma olmaması için karıştıralım.
  5. Altı kısık bir şekilde suyunu çekip yağını üzerine verinceye kadar yaklaşık 5 dakika pişirelim.
  6. Bu aşamada peynirli karışımımızı ekleyip fazla karıştırmadan peynirimiz eriyip tekrar yağı yüzüne çıkınca altını kapatalım ve sıcak sıcak servis edelim. Afiyet olsun…

Püf noktaları

  • Kuymağı bakır tava ile yapacaksanız öncesinde tavayı ısıtmalısınız.
  • Tadının yumuşaması için su yerine süt koymayı da tercih edebilirsiniz.
  • Kuymağın orijinal peyniri (kolot peyniri) yoksa kaşarlı ya da eriyebilen diğer peynirlerle de yapabilirsiniz.
  • Tuz miktarını kullandığınız peynirlerin tuzluluk oranına göre ayarlamalısınız.
  • Mısır ununun rengi hafif dönene kadar kavurmalısınız.

Kuymak hakkında merak edilenler

  • Kuymak peyniri: Kuymağın orijinal peyniri kolot peyniridir. Tam yağlı inek sütünden yapılmaktadır. Günümüzde mıhlama için kolot peyniri bulunmadığı zaman diğer eriyen peynirlerden de kullanılmaktadır.
  • Kuymak mıhlama farkı: Kuymakla mıhlama arasındaki fark yok denecek kadar azdır. Kuymakta mısır ununa, mıhlama da ise peynire önem verilmektedir. Adı ne olursa olsun tadı her şekilde çok güzel. O zaman ayrıntılara takılmadan yemeye devam :)
  • Kuymak hangi bölgeye aittir? Kuymak Samsun, Artvin, Trabzon, Rize, Ordu, Giresun gibi illerde yani Karadeniz bölgesinde yapılan ve şuan lezzeti ile ülkemizin her yerine nam salmış bir yiyecektir.

YAZARLAR

https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593